Therapiezolen

Wat zijn therapiezolen?

Therapiezolen zijn inlegzolen voor in de schoenen of werkschoenen. De zolen zijn bedoeld om uw klachten te verminderen. Er zijn zolen die extra steun geven, zolen die corrigeren. Door te werken met verschillende materialen, hardheden en hoogtes, kan de zool het juiste effect geven op uw klachten. De klachten kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Het kan zijn dat u tijdelijk een andere schoen moet dragen. De prijs en merk zegt niet altijd of de schoen ook geschikt is voor uw therapiezolen. Een geschikte schoen heeft de volgende kenmerken:

  • De juiste pasvorm
  • De juiste stijfheid van de zool
  • Een stevige hiel
  • De juister hakhoogte
  • De juiste breedte maat

Wennen aan de therapiezolen

Wanneer u voor de eerste keer de op maat gemaakte zolen gaat dragen, kunnen uw voeten moe aanvoelen. Het is daarom verstandig om het langzaam op te bouwen, zodat uw voeten kunnen wennen aan de nieuw stand. Als u na 2 weken nog niet goed op de zolen kunt lopen of pijnklachten krijgt, neem dan contact met ons op voor een vervroegde controle- afspraak.

Nadat u de zolen hebt ontvangen komt u na 6 weken terug voor controle, er word dan bekeken of de zolen goed hun werk doen of dat ze aangepast moeten worden. Wanneer u nog andere schoenen graag draagt, maar de zolen niet in passen is er een mogelijkheid om een tweede paar zolen te bestellen en op maat te laten maken.

Door het dragen kunnen de therapiezolen slijten en kan het effect van de zolen veranderen. Daarom is het verstandig om 1 keer per jaar op controle te komen.

Hoe lang moet ik de zolen blijven dragen?

Hoe lang u de zolen moet blijven dragen hangt af van de klacht die u heeft. Bij de ene klacht hoeft u ze slechts een periode te blijven dragen. In een ander geval is het wenselijk om de zolen altijd te blijven dragen. Overleg hierover met uw (register) podoloog.

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.